schakelaar

Verwarming aan of uit

We hebben thuis een spiegelverwarming. Het is een prachtig iets. De spiegel beslaat dan niet bij het douchen. Dus de tweede die de badkamer benut, heeft nog steeds vrij uitzicht. Het probleem is echter dat je niet kunt zien of de spiegelverwarming aan of uit staat. En ja… we moeten energiebewuster worden, dus zomaar ongebruikt de hele dag aan laten staan kan niet meer.
Maar wanneer staat hij nu aan?
Naast de spiegel is de schakelaar. Mijn man weet precies in welke stand van de schakelaar de spiegelverwarming uit of aan staat. Op de een of andere manier kan ik dat maar niet onthouden. Dus af en toe krijg ik het verwijt dat ik hem aan heb laten staan. Maar hoe kan ik dat onthouden?
In ons vakantiehuis hebben we ook een spiegelverwarming. Daar vergelijk ik de stand van de schakelaar met die van het licht. Is het licht uit (makkelijk te zien) dan moet de schakelaar van de spiegelverwarming na het douchen in dezelfde stand staan. Thuis gaat dit helaas niet. We hebben daar een hotelschakeling voor het licht (licht kan op twee plaatsen aan of uit gezet worden). Natuurlijk heb ik allang overwogen om er een sticker naast te plakken, maar kon niet bedenken wat nu de meest duidelijk aanwijzing is om op die sticker te zetten.
Toen ik de verwarming weer eens de hele dag had laten branden, kreeg ik het idee om een streepje te zetten op de bovenkant van de schakelaar als hij aan is. Zie foto Streepje niet zichtbaar -> verwarming is uit. Ik vond dit ook een mooi oplossing, omdat het streepje overdag niet te zien is.
Nou is dit zo opzienbarend zal je wellicht denken.

Schakelaar aan

Verwarming aan !!

Maar het meest verrassende inzicht dat ik graag met jullie deel, is dat de simpele handeling van het zetten van het streepje op de bovenkant van de schakelaar genoeg voor mij blijkt te zijn om te onthouden of de verwarming aan of uit staat. Het streepje zou er nu weer afkunnen.
Voortaan weet ik voor altijd dat de schakelaar aan staat als je aan de bovenkant een streepje kunt zetten. En nu zie ik ook het denkbeeldige streepje op andere schakelaars!!! Zonder dat ene streepje kon ik het maar niet onthouden en met deze ene zintuiglijke (kinesthetische en visuele) ervaring is het voor altijd opgeslagen in mijn geheugen.

Toen ik deze ervaring vertelde aan een meer begripsmatig persoon zei hij ontnuchterend: Dat klopt, want de elektriciens monteren (bijna) altijd de schakelaar op die manier.
Een lang verhaal over iets heel simpels dat mij vaak dwars heeft gezeten. En waar ik mij over verwonderd heb hoe een kleine zintuiglijke ervaring het voor altijd opgelost heeft.
Er zijn vast en zeker nog veel meer van dit soort zintuiglijke ezelsbruggetjes. Hebben die je leven ook simpeler gemaakt?
Mechel dec 2019