Links – rechts

Wat is ook alweer links?
Mijn vader zei altijd: “daar waar je duim rechts zit”. Met zo’n opmerking schiet niemand veel op. Probeer het maar eens. Voor beelddenkers blijft het verwarrend, zo’n abstracte term als rechts en links. Hij wijst liever met zijn hand in de goede richting. Het is dan ook een bekend verschijnsel dat beelddenkers wijzen naar rechts en dat links noemen of omgekeerd. Het is makkelijker om je hand naar de bedoelde richting te bewegen dan eerst nog te moeten nadenken of dit rechts of links heet.

In – uit

Maar nu had ik onlangs een soort gelijke waarneming met de woorden in en uit. Wat was het geval. Ik heb om mijn stramme lijf weer iets te verjongen, intensief Pilates les genomen. Het gaat hierbij om het bewust zijn van je spieren en je ademhaling. Omdat ik toch een beetje ‘lichamelijk dyslectisch’ ben, doe ik dit individueel. Dit houdt in dat de lerares mij vertelt wat ik moet doen ( en slechts soms iets voordoet). Zij let ondertussen erg goed op of ik wel de juiste spieren gebruik. Maar ook of ik op het juiste moment in- en uitadem. Telkens zat ik verkeerd met mijn ademhaling. Als mijn lerares zij “inademen”, ademende ik uit. Maar nog verwarrender werd het dat ik mijn buikspieren in moest trekken op de uitademing. Intrekken en tegelijkertijd  uitademen dat lukte niet. Twee verschillende richtingen in een beweging, dat verwarde me. Verwonderend vroeg ik mij af: Wat is hier aan de hand? Zo dom ben ik toch niet? Of toch gewoon lichamelijk dialectisch!

En toen viel het kwartje.
De combinatie van de woorden ‘adem uit’ en ’trek je buik in’ gaat niet werken. Echter het gevoel van uitademen, leeglopen en buik intrekken blijkt wel een geheel te zijn. Je kunt dan ook aan een luchtballon denken, als die leegloopt verschrompelt hij.
Dus niet meer luisteren maar gewoon doen!

Wat is de voorste steen?

Voorste – achterste

Toen ik dit aan een vriend vertelde kwam die meteen met een ander voorbeeld van verwarrende woorden.
Stel je loopt op een pier met twee niveaus. Er zijn twee trappen om van het laagste naar het hoogste niveau te komen. Wat is nu de voorste trap? De eerste waar je langs loopt op de voorste op de pier? Het is duidelijk dat zoiets alleen verwarrend is als je met een beelddenker loopt. De ruimtelijk kijk zorgt ervoor dat hij vanuit het perspectief van de pier kijkt. Zo ook op de bijgaande foto. Wat is de voorste steen.

Heb jij ook ervaringen met dit soort verwarrende woorden? Ik hoor ze graag van je.