Het gaat al ruim een jaar over mondkapjes. Ging het in het begin over het nut van mondkapjes, werd de discussie al snel verlegd naar de ongemakken van deze ‘mondmaskers’. Mensen kunnen slecht ademhalen, de brillen beslaan, oppassen met gehoorapparaten bij het afdoen etc. etc. Ik wil het hier hebben over een klacht, die ik nog niet gehoord heb. Ik heb er last van en jij misschien ook. Het is namelijk iets waar met name beelddenkers last van kunnen hebben.
Ze zitten me in de weg als ik naar beneden kijk. Ik kijk erin!
Dit is vooral hinderlijk als ik in een winkel of supermarkt een etiket wil lezen. Herken je dit. Dan heb je wellicht net als ik een ‘brede blik’. Ik kijk namelijk met mijn ogen omlaag als ik iets wil lezen. Belangrijker is dat ik mijn hoofd niet buig en alleen met mijn ogen draai. Het schijnt dat beelddenkers dit vaker doen.
In een eerder blog ‘Desoriëntatie in de ruimte’ heb ik dit fenomeen al op een andere manier aangestipt. Daar moest ik mijn hoofd laten hangen. ( zie foto bij blog). Mijn lerares zei herhaaldelijk dat ik naar mijn knieën moest kijken. Ik begreep haar helemaal niet, want ik deed niets anders dan naar mijn knieën kijken. Totdat ik de foto zag die zei gemaakt heeft en daarop was duidelijk te zien dat ik mijn hoofd niet liet hangen. Ik keek naar mijn knieën zonder mijn hoofd te buigen. Nu wil ik er langer bij stilstaan. Er zijn veel momenten dat je je hier niet van bewust bent en dit kan soms tot irritatie leiden en is soms gewoon heel gemakkelijk.
Enkele voorbeelden.
– Een uit mijn jeugd. Ik droeg al jong een bril. En wat irritant was dat. Met name omdat ik nu mijn hoofd moest draaien om bij mijn buurvrouw in de klas af te kijken. De docent kon zo aan mijn houding ( draaien van het hoofd) zien dat ik aan het afkijken was. Toen ik nog zonder bril goed zag, kon ik gewoon mijn ogen draaien en vanuit de ooghoeken kijken wat zij had geschreven. Mijn houding verried niets.
– Bij het autorijexamen is iets dergelijks. Het is immers belangrijk dat de examinator ziet dat je naar links of rechts kijkt. Doe je dit door niet met je hoofd te draaien dan zal hij zeggen dat je niet gekeken hebt. Maar in veel gevallen heb je wel degelijk naar links of rechts gekeken, maar dan alleen door je ogen te draaien.
– Bij mijn golfspel vraag ik mijn medespelers om iets verder van mij af te gaan staan. Enerzijds komt dat omdat ik nogal een grote sociale leegte om me heen nodig heb op dagen dat ik me slecht kan concentreren, maar anderzijds komt dit ook door mijn brede blikveld. Ik zie beweging vanuit mijn ooghoeken, terwijl zij denken dat ik die niet kan zien.
Dit scannen van de omgeving met je ogen zonder je hoofd te draaien is inmiddels een aanwijzing geworden om eventueel beelddenken te vermoeden bij een cliënt.
Ik ben me er eigenlijk nu pas bewust van geworden. Is dit herkenbaar en heb jij wellicht nog andere ervaringen?
Beste,
Ik vind dit toch een beetje een vergezocht onzin verhaal, immers, we zijn jagers-verzamelaars en zijn behept met twee ogen naast elkaar om diepte te kunnen zien. Daarnaast kun je je blikveld trainen door er bewust mee om te gaan. Als je afkijkt in een klas weet je dat als je je hoofd draait, je gesnapt gaat worden. Dus je leert jezelf aan om zo min mogelijk je hoofd te moeten draaien. Ik rij paard en mij is altijd geleerd om te kijken waar je heen gaat of wil gaan; dit heeft te maken met subtiele gewichtsverplaatsing waar een paard op reageert. Maar tijdens het rijden moet je net als je paard een breed gezichtsveld hebben om mogelijke schrikreacties voor te kunnen zijn; dat is dus iets dat je traint.
Dat van het autorijden is op zich wel herkenbaar, maar mijn oudste zoon die voor geen meter een beelddenker is, werd met het verkeersexamen met exact hetzelfde geconfronteerd; hij zou niet kijken, maar ziet “alles”. Het is makkelijker voor ons om in onze ooghoeken te kijken dan telkens het hoofd te moeten draaien. Dat laatste vinden we veelal hinderlijk, vooral als dat regelmatig tot vaak zou moeten. Ik denk dus dat je hier een verband legt dat er niet is. Wat wel een regelmatig zichtbaar kenmerk is, is dat je beelddenkers vaak naar boven ziet draaien met hun ogen als ze zoekende zijn naar een antwoord; alsof het daarboven (in het hoofd) ergens te vinden is.
Grt,
Rob
Rob, Bedankt voor je kritische opmerkingen. Die zetten mij ook weer aan het denken. Het lijkt misschien vergezocht vanuit het perspectief van een jager-verzamelaar. Maar dat zijn we al lang niet meer allemaal. Eeuwen geleden zijn mensen zich gaan settelen als landbewerker of hoeder van dieren. Wellicht kun je e voorstellen dat deze mensen het jachtinstinct over de vele eeuwen wat verloren zijn. Zij kijken minder breed. Natuurlijk kun je veel leren maar de een is deze brede blik natuurlijk ( via aanleg) en voor een ander blijft het moeilijk aan te leren. Vergelijk het met rechtshandigen die linkshandig willen leren schrijven.
Dag Mechel,
Nog gefeliciteerd met je verjaardag en dank voor de blog.
Mannen zijn evolutionair de jagers en hebben gemiddeld genomen een beter nachtzicht, maar zijn wel veel vaker kleurenblind dan vrouwen. Vrouwen waren de verzamelende besjeszoeksters en daarvoor hadden ze een breed blikveld nodig, dat hebben ze nog steeds. Breed in de zin van opzij.
Ik heb inmiddels al jaren een multifocale bril en op mijn werk had ik daarnaast ook een computerbril.
In het begin had ik echt last van mijn nek, want om door het onderste deel van mijn brillenglazen te kijken, was ik geneigd om mijn hoofd achterover te doen i.p.v. voorover zoals je normaal doet als je iets wilt lezen. Ik kan me voorstellen dat als je bijvoorbeeld een slechte nek hebt dat je dan je ogen het werk laat doen. Lastig wat er dan eerder is, de kip of het ei.
In ieder geval is het zo, dat als je iets wilt zien dat buiten je blikveld is gelegen, dan moet je of je hoofd of je ogen bewegen.
Of beelddenkers meer oogbewegingen maken, zou ik niet durven zeggen. Het feit dat de oma’s van hun zuigelingkleinkinderen zeggen “we hebben er weer een”, heeft me wel altijd geïntrigeerd. Wat zien ze dan? Een baby, die niet zijn hoofd beweegt in de richting van een geluid, maar wel zijn ogen daar naartoe draait? Leuk onderzoeksvraagje.
Ik wens je een hele mooie zomer
Mvg Evelien