Ik zie, ik zie wat jij niet ziet……

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…….
Dit kinderspelletje hebben we allemaal wel eens gespeeld. Bij ons was het favoriet in de auto op weg naar een zuidelijke vakantiebestemming. In de tijd er nog niet zoiets als een draagbare DVD-speler bestond. Voor beelddenkers is dit een continue werkelijkheid; dat zij dingen zien die een ander (nog) niet gezien heeft. Veelal onbewust nemen zij dingen waar door te kijken. Zij verbazen zich er dan ook over dat anderen dat niet zien.

Ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort…….
Dit is geen spelletje. Vreemd, want er zijn ook mensen die meer horen dan anderen, en dan heb ik het niet over slechthorenden. We kennen dit beter als muzikaal gehoor, sommigen  bezitten zelfs een zogenaamd absoluut gehoor. Zonder dat is het onmogelijk om een goed violist te worden. Maar deze mensen nemen ook meer waar dan anderen. Zelf hoor ik geluiden wel erg goed, neem dus veel geluid waar, maar ben ik niet muzikaal. Ik heb dan ook minder last van valse noten, die gespeeld worden.

wijnproevenIk proef,ik proef wat jij niet proeft….
We weten dat de ene mens meer prijs stelt op verfijnd eten dan de ander. Sommigen hebben veel sambal nodig om iets pittig te maken, voor anderen is een beetje peper al te scherp. Zonder een sterk ontwikkelde smaakvermogen is het onmogelijk om een drie-sterren kok te worden of een goede wijnproever.

Ik voel, ik voel wat jij niet voelt….
Het concrete tasten gaat over glad en stroef, hard en zacht, warm en koud. Het voelen kan ook minder tastbaar zijn. Hier komen we op een voor sommigen onbegrijpelijk terrein van het voelen van sfeer en energie. Zelf ben ik erachter gekomen dat mijn huid bij dit minder concrete (stoffelijke) voelen toch een belangrijke rol speelt. Mijn huid tintelt bij slechte sfeer.

Al deze zintuigen voeden het zintuiglijk denken.
Beelddenken is een vorm van zintuiglijk denken. Hier gaat het om het zien en verbeelden. Vaak spelen er echter meer zintuigen een belangrijke rol. In mijn praktijk kom ik de combinatie met het voelen vaak tegen. Al deze vormen van zintuiglijk denken hebben met elkaar gemeen dat het een associatieve vorm van denken is, waarbij het ervaringen een belangrijkere rol spelen dan feiten.
Een manier om te bezien welke andere vorm van zintuiglijk denken bij jezelf een rol speelt is bijvoorbeeld door je de vraag te stellen :
“Waardoor raak ik sterk geëmotioneerd?”
Is dit een beeld, een gevoel, een muziekstuk, een combinatie van smaken?
Zelf heb ik gemerkt dat behalve mijn zien, ook mijn gevoel sterk ontwikkeld is. Ik voel sferen, energie, maar ook meer concrete zaken relatief sterk. Zo is voor mij bijvoorbeeld het voelen van klei een onaangename sensatie.

In mijn praktijk heb ik al diverse mensen ontmoet die wel sterk zintuiglijk denken, maar niet specifiek beelddenker zijn. Met name de snelle denkers maken gebruik van een combinatie van hun erg goed ontwikkelde zintuigen om hun bijzondere waarnemingen te doen.

Mechel
Februari 2016


Reacties

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…… — 2 reacties

 1. dag Mechel,
  wat leuk weer wat BeeldDenk op mijn beeldscherm te lezen!
  Dank je wel.

  Ik lees dat “men” in Voorburg gewoon langs kan komen…; dàt lijkt mij een goed plan.
  hartelijke groet,
  thom regout

 2. Wat leuk, Mechel om te zien hoe jij je bedrijf weer veel bloeiender hebt gemaakt
  sinds je in 2008 in DORDRECHT(oudste stad van Holland) de expertenmeeting van de Stichting Osinga Ages(Oost West Europese CUltureel-Economische Integratie) zo geweldig hebt samengevat.
  Meer dan ooit heeft Nederland?Europa, de wereld jouw VERBINDENDE KRACHT nodig om in plaats van FACTS en EMOTIONS de FEITEN/lineaire begripsdenken en onze eigen ERVARINGEN /beelddenken met elkaar te VERZOENEN .
  ZO wordt eindelijk de CLUB VAN ROME holistische rijkdom begrepen en vertaald in KLARE TAAL.
  De tijd is er rijp voor onze klokken gelijk te zetten.

  alice in wonderland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *