beeldend schrijvenDe schrijfdag, waarover ik in de vorige blog schreef, heeft nog veel meer inzichten opgeleverd. Deze keer wil ik iets vertellen over het bouwen met  woorden.
De allereerste opdracht in de schrijfworkshops ’s middag was:
schrijf allemaal woorden op die beginnen met de beginletter van je naam en die met je te maken hebben. Er werd nog opgemerkt dat als je een M hebt dit veel makkelijker is als bijvoorbeeld een C. Daar zat ik dus. Mijn hersens kraakten maar woorden met een M kon ik niet vinden. Er schoten allerlei woorden te binnen maar niet met een M. Na enige minuten was de magere oogst : moeder, maatje en Maastricht. De deelnemer, wier naam met een C begint had er 15 gevonden.

Daar zat ik dan met mijn 3 woorden. De workshop was nog pas 10 minuten aan de gang en ik dacht: “Dit is dus echt niets voor mij. Zie je wel woorden vinden kan ik niet”. Ik voelde met helemaal niet lekker en wilde weg. Te laf daarvoor ben ik blijven zitten en achteraf maar gelukkig. Want ik ontdekte al snel wat ik wel kon met woorden. We moesten de gevonden ritmisch opschrijven ( en soort gedichtje maken).

Bij mij werd het

Moeder, Maatje, Maastricht
Moeder Maatje
Maatje Moeder.

En met mijn intonatie wist ik er iets moois van te maken.
Een ontdekking !!
Het ging alleen maar om wat woorden te vinden om ermee te tekst te bouwen.
Het vinden van woorden, vind ik erg moeilijk. ( leuk hè 2 x vinden) Het bouwen ermee niet. 
Voor de tweede oefening moesten we weer woorden opschrijven: 4 vrolijke woorden, 4 droevige woorden, 4 natte woorden en 4 muzikale woorden.  
Zo zonder doel, kwam de blokkade weer opzetten. Gelukkig lag er een foto op de tafel ( voor een latere oefening). Hiernaar kijkend kreeg ik gelukkig  inspiratie.
En wat bleek ook deze woorden waren gewoon ingrediënten voor willekeurige zinnen. Opdracht : schrijf een muzikale zin met een vrolijk en verdrietig woord.

“Als ballonnen springen de noten van de bladmuziek voor mijn ogen. 
Ik wordt er verdrietig van”.

Beelddenkers : Laat je niet ontmoedigen door het niet vinden van de juiste woorden. Ik heb ervaren dat we met weinig woorden verrassend mooie beeldende teksten kunnen bouwen!
Nog een uitsmijter dan houd ik erover op:

met neme 

1 nieuwe porche
1 skoda, liefst gebruikt
een donkere pakeergarage
1 grote gepensioneerde man
en 1 vrouw in pak……….
Wordt dit een knetterende ruzie of een moment van grote harsttocht.